Vattenskärning

PÅ Vattenskärning har för närvarande 3 stycken vattenjet-anläggningar från Kimtech som kan skära i de flesta material. Vår styrka ligger i vår långa erfarenhet av plåtbearbetning och mekanisk bearbetning samt i vår stora materialkännedom. Därmed kan vi utnyttja vattenskärningstekniken optimalt.
Vattenskärning har många användningsområden. Det är bland annat lämpligt för den som behöver figurskurna delar till maskiner, skyltar, fordon eller inredning. I nära samarbete med våra kunder skapar vi hela tiden nya användningsområden. Vi tar ofta fram bitar till mindre verkstäder som blir kostnadseffektivt då man inte behöver investera i egna maskiner. Vår tillgång till eget material gör att vi kan ha korta leveranstider och minimera spillet.

Vi arbetar med flera maskiner och automatiserade processer för kostnadseffektiv hantering, med maskinpark som täcker materialstorlekar upp till 1500x2500 mm och 3000x2200 mm.
Plåtbearbetning genom vattenskärningPlåtbearbetning genom vattenskärning

Från idé till färdig produkt

En perfekt produkt behöver en perfekt ritning. Vi kan CAD. Det enklaste är om vi får en färdig dwg eller dxf-fil men vi hanterar de flesta förekommande filformaten. Vi arbetar även utifrån pappersritningar eller idéskisser. Saknas skiss så mallar vi av en befintlig detalj och gör ritningar utifrån den.

Efter godkänd ritning och skärning utför vi även efterbearbetning som bockning, svetsning, gradning, slipning, borrning, gängning och  försänkning. Läs mer om metall- och plåtarbeten här.

Vi har ett nära samarbete med flera ytbehandlingsfirmor, varför vi för dessa behov oftast levererar helt färdiga produkter. Våra samarbetspartners genomför till exempel pulverlackering, eloxering, förzinkning eller kromatering. Se referenser och tidigare projekt här.

Skräddarsydda delar genom vattenbeskärningSkräddarsydda delar genom vattenbeskärning

Lager med stort utbud av material för vattenskärning

Vi har ca 50 ton aluminium, stålplåt och rostfri plåt i tjocklekar upp till 40mm på lager, liksom en stor mängd andra metaller och plaster.
Detta gör att vi har möjlighet till effektiva inköp och snabba leveranser. 

Har du eget material du gärna använder för dina produkter? Hör av dig till oss så brukar vi lösa det.
​​​​​​​

Vilka material passar för vattenskärning?

Exempel på material som är lämpliga för vattenskärning:
Manövrering av vattenjet-anläggning för vattenskärningManövrering av vattenjet-anläggning för vattenskärning

Hur fungerar vattenskärning?

Med en vattenstråle på cirka 4000 bar kan vi figurskära olika material. Skärstrålen är endast 0,9 mm bred vilket gör att det blir minimalt med överblivet spillmaterial. Snittytan är dessutom väldigt fin varför efterbehandling sällan behövs. Vattenskärning är en kall bearbetningsmetod vilket gör att materialet inte förändras.
Vattnerskärning av metallVattnerskärning av metall

Vad är abrasiv vattenskärning?

Med en stråle av rent vatten kan man skära mjuka material, som trä eller gummi. Detta kallas ren vattenskärning. Skäreffekten i strålen kan ökas genom att vattnet blandas med abrasivmedel (sand) vilket ger en slipande effekt åt strålen. Detta kallas abrasiv vattenskärning och med detta kan man bearbeta i princip alla förekommande material.

Vi dokumenterar systematiskt alla våra utförda arbeten och kan garantera identiska kopior flera år efter senaste leverans.​​​​​​
Vi har många olika kunder, allt från enmansbolag till större företag och statliga verk. Se vårt bildgalleri här.